Ketelhuis Ulft

Circulair kantoor

Status: gerealiseerd, april 2019
Locatie: Ulft
Opdrachtgever: Bouwvisie B.V.
Project partners:
WAM&VanDuren Bouwgroep
Info: Kantoor met integraal modulair wandsysteem

Modulair kantoor

In opdracht van Bouwvisie B.V. heeft TheNewMakers in samenwerking met WAM&VanDuren Bouwgroep een nieuw circulair kantoor gerealiseerd in het Ketelhuis op het DRU Industriepark in Ulft. Als onderdeel van de zeven rijksmonumenten van de voormalige ijzergieterij is het Ketelhuis omgebouwd tot een energieneutraal pand met een extreem goede luchtdichtheid qv;10 van 0,2 dm3/(s.m2).
Deze eenheid geeft weer hoeveel liter lucht er per seconde, per m2 van binnen naar buiten stroomt bij een drukverschil van 10 Pa.
Luchtdicht bouwen voorkomt vochtproblemen, bespaart energie, zorgt voor een goede geluidswering, verbetert het wooncomfort en heeft een positief effect op de gezondheid.

MODULES

Het complete inbouwpakket is opgebouwd uit geprefabriceerde modules.

EXTREEM GOEDE LUCHTDICHTHEID

Het gebouw heeft een extreem goede luchtdichtheid qv;10 van 0,2 dm3/(s.m2).
Deze eenheid geeft weer hoeveel liter lucht er per seconde, per m2 van binnen naar buiten stroomt bij een drukverschil van 10 Pa.
Luchtdicht bouwen voorkomt vochtproblemen, bespaart energie, zorgt voor een goede geluidswering, verbetert het wooncomfort en heeft een positief effect op de gezondheid.

STinyHouse

Microwoning met modulair wandconcept

Status: gerealiseerd, juli 2019
Locatie: Den Bosch
Opdrachtgever: woningcorporatie Zayaz
Project partners:
Barli, Zayaz, Stijn Mertens, Conntech
Info: Microwoning met integraal modulair wandsysteem

Een woonkamer van 21m2

Een woonkamer van 21m2, een slaapkamer van 21m2 en een keuken van 21m2 in een pand van 21m2? Stijn is 1.98m lang en zoekt zijn nieuwe woonplek op slechts 21 vierkante meter: het Stinyhouse zoekt de uitdaging om zo compact mogelijk te wonen met alle nodige functionaliteiten en faciliteiten.

MODULES

Het hergebruikte stalen casco – geleverd door Barli – van 3,5 x7,5m wordt omgetoverd tot een supercompacte woning die volledig op de wensen van de bewoner aangepast kan worden. Zo bestaat er een bibliotheek van wandelementen die met twee personen met enkel een inbussleutel te monteren zijn. Naast een aantal ‘essentials’ zoals toilet, douche, meterkast etc kan de bewoner zelf zijn of haar woning volledig samenstellen en zelfs eigenhandig opbouwen.

CIRCULAIR

De configuratie van componenten kan gedeassembleerd of gereconfigureerd worden wanneer deze niet meer voldoet aan de vraag. De schalen zijn onderling uitwisselbaar wat de mogelijkheden voor hergebruik kan vergroten en zo de levensduur verlengt. Mochten de schalen niet meer voldoen in verband met kleurstelling of beschadiging dan kan enkel de buitenplaat worden vervangen. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van lijm, spijkers of schroeven maar enkel demontable verbindingsmiddelen kunnen alle elementen aan het eind van hun technische levensduur gerecyled worden zonder kwaliteitsverlies of vervuiling. In het bijgevoegde materialenpaspoort wordt alle beschikbare informatie per component uitgebreid gespecificeerd.

Tribune RET Rotterdam

Tribune en Booths RET Rotterdam

Status: gerealiseerd september 2018
Locatie: Rotterdam
Opdrachtgever: RET Rotterdan
Team: TheNewMakers
Info: Modulaire tribune met vergaderbooths

Innovatielab

Voor het nieuwe innovatielab in het kantoor van vervoersbedrijf RET aan de laan op zuid in Rotterdam realiseerde TheNewMakers een tribune. Deze tribune is aan de achterzijde voorzien is van twee vergaderbooths. De tribune biedt plaats aan +/- 25 personen en kan worden gebruikt bij interne en externe presentaties en workshops of creative sesies. De booths bieden plek aan 4-6 personen en zijn afgewerkt met akoestisch dempend wolvilt. De lampen zijn speciaal voor de RET ontworpen.

De CNC gefreesde details zijn bewust in het zicht gelaten en sluiten aan bij de innovatieve werk- en denkwijze die in het lab worden gestimuleerd.

Flexibele indeling

Het meubel is uitbreidbaar met functionele elementen, zoals haken, planken en kastjes. De oppervlakken zijn voorzien van een grid waar deze elementen aan kunnen worden opgehangen.

Vakcollege Helmond

Receptie en cateringgebouw

Status: gerealiseerd, september 2018
Locatie: Helmond
Opdrachtgever: Vakcollege Helmond
Team: TheNewMakers, Rothuizen Architecten
en Stedenbouwkundigen, Rothuizen BouwMeesterPro
Info: Circulaire en modulaire units voor de huisvesting
van catering en receptie voor onderwijsgebouw

Receptie en cateringhuisje

Voor het Vakcollege in Helmond bouwden TheNewMakers een receptie en een cateringhuisje. Beide bouwwerken zijn volledig uitgewerkt in een 3D model en de verbindingen tussen de elementen zijn integraal meegetekend. Dat resulteert in een constructieve puzzel die eenvoudig te monteren is. Het stijl- en regelwerk grijpt in de platen en alles past maar op één manier. Door deze manier van werken besparen we tijd op locatie en voorkomen we fouten. Door aan de voorkant in de productieketen meer tijd te besteden aan het ontwerp, wordt in latere fases van het project tijd en geld bespaard. De receptie heeft een schuin oplopende daklijn, die dankzij de gebruikte techniek eenvoudig in de montage kon worden meegenomen.

(BIJNA) GEEN AFVAL

De huisjes zijn voor een groot deel gemaakt uit OSB Color. Het mooie van OSB Color is dat letterlijk de hele Populier verwerkt wordt in de plaat, tot en met de takken zelfs. In het productieproces bij TheNewMakers wordt gemiddeld slechts 15% afval geproduceerd, waarvan circa 8% bestaat uit zaagstof. De andere 7% bestaat uit restanten plaatmateriaal. Van het stof worden briketten geperst die worden gebruikt om het pand mee te verwarmen. Die restanten zijn met Fabrikoos verwerkt tot slim in elkaar te zetten krukjes. Deze zijn meegeleverd aan de klant, als verrassing.

CIRCULAIR

De configuratie van componenten kan gedeassembleerd of gereconfigureerd worden wanneer deze niet meer voldoet aan de vraag. De schalen zijn onderling uitwisselbaar wat de mogelijkheden voor hergebruik kan vergroten en zo de levensduur verlengt. Mochten de schalen niet meer voldoen in verband met kleurstelling of beschadiging dan kan enkel de buitenplaat worden vervangen. Doordat er geen gebruik wordt gemaakt van lijm, spijkers of schroeven maar enkel demontable verbindingsmiddelen kunnen alle elementen aan het eind van hun technische levensduur gerecyled worden zonder kwaliteitsverlies of vervuiling. In het bijgevoegde materialenpaspoort wordt alle beschikbare informatie per component uitgebreid gespecificeerd.

ComfortCity

ComfortCity

Status: Voorlopig ontwerp
Team: Anneloes de Koff en TheNewMakers
Info: Transformatie van leegstaande
winkelruimte naar woningen en werkruimte

ComfortCity

Voor de transformatie van een leegstaande winkelruimte is door TheNewMakers een voorlopig ontwerp gemaakt voor transformatie naar een tiental woon-werk units. Door grote diversiteit en draaiing van verschillende typologieën ontstaat een interessante tussenruimte. De ambitie is de werkruimten volledig op te bouwen uit een circulair bouwsysteem waarmee deze in de toekomst eenvoudig kunnen worden aangepast aan de veranderende behoefte van de gebruikers.

INDELING

In de leefruimtes wordt de volledige hoogte van het bestaande gebouw benut. Slaapkamers en sanitair zijn in lagere delen gesitueerd. Elke woning heeft een werkruimte die kan worden gebruikt voor een bedrijf aan huis (wet milieubeheer niet van toepassing en maximaal 1/3 m2 oppervlak). De werkruimtes zijn ontworpen als losstaand inbouwpakket met een sterke identiteit en vormentaal.

Daarnaast is het systeem uit te breiden met nieuwe standaardelementen, maar ook uit elkaar te halen om het vervolgens elders weer toe te passen of op te bouwen waardoor het systeem na demonteren zijn waarde behoud.

TUSSENRUIMTE

De tussenruimte zal een semi-openbaar karakter krijgen en samen met de werkruimten voorzien in een creatieve broedplaats. Nabij de situatie van het pand ontbreekt op dit moment een dergelijke functie. Het huidige pand leent zich hier uitstekend voor door de centrale ligging van het pand in combinatie met de goede bereikbaarheid. Analyse van Sectie C (Eindhoven), NDSM Kunststad (Amsterdam) en de Fenix Food Factory (Rotterdam) laten zien dat een dergelijke bruisende plek tevens een katalysator kan vormen voor de omgeving en bovenliggende woningen.

De tussenruimte is voorzien van functies die door de ondernemers kunnen worden gedeeld, zoals opslag, een openbaar toilet, printfaciliteiten en vergaderkamers. De volumes in de tussenruimte zijn zo geplaatst dat er interessante restruimten ontstaan die doen denken aan de openbare en semi-openbare structuren van stedelijk weefsel. De tussenruimte vormt de primaire toegang naar de werkruimten en zal gedurende openingstijden openbaar toegankelijk zijn voor klanten en bezoekers. Aan drie zijden wordt hiervoor een openbare ingang gerealiseerd. Er zal in overleg met de huidige bewoners van het pand zorg worden gedragen dat deze ruimte ook voor hen meerwaarde oplevert.

 

CIRCULAIR LEGO-SYSTEEM

De transformatie zal worden gerealiseerd met een circulair bouwsysteem van remontabele draagbare elementen die razendsnel kunnen worden geassembleerd. Dit door TNM ontwikkelde systeem, genaamd FabField, bestaat uit geïntegreerde bouwblokken met een tolerantie van slechts een halve millimeter. Deze kunnen op de bouwplaats razendsnel worden geassembleerd met lucht-en geluiddichte naden. Door de remontabele connecties kan het geheel na de gebruiksperiode weer elders worden toegepast. Door digitale productie is aanpassing of ontwikkeling van nieuwe bouwcomponenten eenvoudig: massa-productie kan daarmee  massa-maatwerk worden. 

DAGLICHT EN BINNENKLIMAAT

Omwille van daglichttoetreding zijn de tien compacte woningen langs de bestaande gevel gesitueerd. De woningen zijn geplaatst op het grid van de bestaande gevelindeling. In de tussenruimte bevindt zich een binnentuin, middels een sparing die al in de huidige constructie aanwezig is. De binnentuin zal een rol spelen in de ventilatie en zal de daglichttoetreding van de 32 meter diepe plint verhogen.  Mogelijk zal via de binnentuin een verbinding worden gecreëerd tussen de tussenruimte en de daktuin op de eerste verdieping.

Muziekpaviljoen Huis ter Heide

MUZIEKPAVILJOEN HUIS TER HEIDE

Status: gerealiseerd in 2014
Locatie: Huis ter Heide, gemeente Zeist
Team: TheNewMakers, Hugo Nagtzaam

PROOF OF CONCEPT

Dit Muziekpaviljoen van 42m2 is een proof-of-concept van het TheNewMakers (voormalig ECOnnect) bouwsysteem. Alle onderdelen zijn met een CNC frees uit ecologisch plaatmateriaal gefreesd met een precisie van 0,1mm.

VIERDE INDUSTRIELE REVOLUTIE

Meetbaarheid, voorspelbaarheid en controle – typisch digitale voordelen – manifesteren zich in het gehele bouwproces. Door digitale integratie van ontwerp, engineering en CNC productie is direct te zien hoeveel seconden productietijd nodig zal zijn, hoeveel gram CO2 het gebouw zal opslaan en hoeveel cm3 zaagsel zal worden geproduceerd.

FAALKOSTEN NAAR 0

Door minimale toleranties is de pasmaat altijd gegarandeerd en kan casco zichtwerk worden. Voormalige engineering op de bouwplaats verschuift volledig naar de tekentafel. In het werk levert dit een enorme besparing op. Waar veel tijd verloren ging met het zoeken naar een potlood en een rolmaat is dit in de digitale pre-engineering simpelweg ‘crtl+p’ en ‘crtl+d’.

Tribune UtrechtCo

Tribune UtrechtCO

Status: gerealiseerd augustus 2017
Locatie: UtrechtCO, Utrecht
Team: TheNewMakers
Info: conceptontwerp door Merel Stolker en Tim van Caubergh

PROJECT OVERVIEW

Voor het bedrijfsverzamelgebouw van UCo (Utrecht Community) heeft TheNewMakers een modulaire tribune ontwikkeld. Net zoals de andere componenten van TNM’s bouwsysteem zijn deze componenten volledig circulair en digitaal te produceren.

De tribune vormt de verbinding tussen een grote ruimte met flexplekken voor Utrecht Community en meer besloten kantoren op de eerste verdieping. Tegelijk wordt de tribune flexibel gebruikt als presentatie en vergaderruimte. Onder de tribune bevindt zich een reproruimte, opslag en een belhok.

SYSTEEM

Er is gezocht naar een optimale balans tussen maatwerk en standaard modulaire componenten. De componenten van de tribune zijn extreem snel te plaatsen door geïntegreerde verbindingen in combinatie met een precisie van 0,5mm.

De materialisering van wit geverfd formaldehydevrij OSB sluit aan op het beschikbare budget en het industriële karakter van het UCo gebouw.