ComfortCity

ComfortCity

Status: Voorlopig ontwerp
Team: Anneloes de Koff en TheNewMakers
Info: Transformatie van leegstaande
winkelruimte naar woningen en werkruimte

ComfortCity

Voor de transformatie van een leegstaande winkelruimte is door TheNewMakers een voorlopig ontwerp gemaakt voor transformatie naar een tiental woon-werk units. Door grote diversiteit en draaiing van verschillende typologieën ontstaat een interessante tussenruimte. De ambitie is de werkruimten volledig op te bouwen uit een circulair bouwsysteem waarmee deze in de toekomst eenvoudig kunnen worden aangepast aan de veranderende behoefte van de gebruikers.

INDELING

In de leefruimtes wordt de volledige hoogte van het bestaande gebouw benut. Slaapkamers en sanitair zijn in lagere delen gesitueerd. Elke woning heeft een werkruimte die kan worden gebruikt voor een bedrijf aan huis (wet milieubeheer niet van toepassing en maximaal 1/3 m2 oppervlak). De werkruimtes zijn ontworpen als losstaand inbouwpakket met een sterke identiteit en vormentaal.

Daarnaast is het systeem uit te breiden met nieuwe standaardelementen, maar ook uit elkaar te halen om het vervolgens elders weer toe te passen of op te bouwen waardoor het systeem na demonteren zijn waarde behoud.

TUSSENRUIMTE

De tussenruimte zal een semi-openbaar karakter krijgen en samen met de werkruimten voorzien in een creatieve broedplaats. Nabij de situatie van het pand ontbreekt op dit moment een dergelijke functie. Het huidige pand leent zich hier uitstekend voor door de centrale ligging van het pand in combinatie met de goede bereikbaarheid. Analyse van Sectie C (Eindhoven), NDSM Kunststad (Amsterdam) en de Fenix Food Factory (Rotterdam) laten zien dat een dergelijke bruisende plek tevens een katalysator kan vormen voor de omgeving en bovenliggende woningen.

De tussenruimte is voorzien van functies die door de ondernemers kunnen worden gedeeld, zoals opslag, een openbaar toilet, printfaciliteiten en vergaderkamers. De volumes in de tussenruimte zijn zo geplaatst dat er interessante restruimten ontstaan die doen denken aan de openbare en semi-openbare structuren van stedelijk weefsel. De tussenruimte vormt de primaire toegang naar de werkruimten en zal gedurende openingstijden openbaar toegankelijk zijn voor klanten en bezoekers. Aan drie zijden wordt hiervoor een openbare ingang gerealiseerd. Er zal in overleg met de huidige bewoners van het pand zorg worden gedragen dat deze ruimte ook voor hen meerwaarde oplevert.

 

CIRCULAIR LEGO-SYSTEEM

De transformatie zal worden gerealiseerd met een circulair bouwsysteem van remontabele draagbare elementen die razendsnel kunnen worden geassembleerd. Dit door TNM ontwikkelde systeem, genaamd FabField, bestaat uit geïntegreerde bouwblokken met een tolerantie van slechts een halve millimeter. Deze kunnen op de bouwplaats razendsnel worden geassembleerd met lucht-en geluiddichte naden. Door de remontabele connecties kan het geheel na de gebruiksperiode weer elders worden toegepast. Door digitale productie is aanpassing of ontwikkeling van nieuwe bouwcomponenten eenvoudig: massa-productie kan daarmee  massa-maatwerk worden. 

DAGLICHT EN BINNENKLIMAAT

Omwille van daglichttoetreding zijn de tien compacte woningen langs de bestaande gevel gesitueerd. De woningen zijn geplaatst op het grid van de bestaande gevelindeling. In de tussenruimte bevindt zich een binnentuin, middels een sparing die al in de huidige constructie aanwezig is. De binnentuin zal een rol spelen in de ventilatie en zal de daglichttoetreding van de 32 meter diepe plint verhogen.  Mogelijk zal via de binnentuin een verbinding worden gecreëerd tussen de tussenruimte en de daktuin op de eerste verdieping.